Spyware/malware

Wat is spyware?

Spyware is software waarmee persoonlijke gegevens over u worden verzameld zonder dat u daarvan op de hoogte bent en zonder dat u daarvoor uw toestemming hebt gegeven. De gegevens die door spyware worden verzameld, kunnen variëren van de websites die u hebt bezocht, tot meer gevoelige gegevens zoals gebruikersnamen en wachtwoorden.

Spyware is vaak gekoppeld aan software die advertenties weergeven, adware genaamd. Sommige adverteerders installeren illegaal adware op uw systeem en genereren een reeks ongewenste advertenties die uw bureaublad onoverzichtelijk maken en u bij uw werk hinderen. De advertenties kunnen bovendien ongepast materiaal zoals pornografische afbeeldingen bevatten. De extra bewerkingen die nodig zijn om u te volgen of advertenties weer te geven, kunnen een extra belasting voor uw computer betekenen en ten koste gaan van de systeemprestaties.

De opkomst van spyware is mede het gevolg van het illegaal kopiëren van software. De programmamakers zoeken, nu ze minder inkomsten uit verkopen halen, naar andere manieren om geld te verdienen. Het toevoegen van spyware aan een programma is een manier. Zo zijn er bijvoorbeeld twee versies van het peer-to-peerprogramma Kazaa: het ene kost geld, het andere bevat spyware. Naast deze commerciële vorm van spyware bestaat er ook een vorm met meer criminele doeleinden.

Meestal weten gebruikers niets van de spywarefunctie van een programma. Er zijn echter varianten waarbij gebruikers wel over de spywarefunctionaliteiten ingelicht worden. Vaak vindt dit dan op een listige wijze in de algemene voorwaarden plaats. Detectieprogramma’s kunnen gebruikt worden om de spyware na installatie te ontdekken en eventueel te verwijderen. Deze werking is anders dan bij virusscanners. Deze voorkomen namelijk de installatie van ongewenste programma’s. Men moet wel oppassen voor slechte, valse en malafide spyware-detectieprogramma’s. Een aantal van deze programma’s werkt slecht of probeert de gebruiker aan te zetten tot het kopen van een betaalde variant, ofwel door middel van het geven van valse positieven, ofwel door zelf spyware of adware te installeren.

Spyware is een van de grootste gevaren geworden voor computers waarop Windows gebruikt wordt. Dit geldt speciaal voor gebruikers van Internet Explorer, vanwege de nauwe integratie van deze webbrowser met het Windows-besturingssysteem.

Spyware en virussen weten vaak binnen enkele dagen een computer volledig in hun bezit te nemen, en de meeste computergebruikers hebben dan ook meerdere antispywareprogramma´s geïnstalleerd. Hitman Pro maakt dit overbodig. Dit handige programma van Mark Loman uit Almelo is een alles-in-één-oplossing tegen spyware.

Hitman Pro is in feite een schil voor een aantal gevestigde spyware- en adwareschoonmaak- en beschermingsprogramma’s. U hoeft slechts Hitman Pro te installeren om voorzien te zijn van Ad-Aware SE, Webroot SpySweeper , Spybot Search & Destroy, SpywareBlaster en McAfee Stinger. Na installatie worden alle applicaties automatisch uitgevoerd en geüpdatet. Hitman Pro bevat daarnaast enkele eenvoudige passieve beschermingsopties waarmee het lastiger wordt om opnieuw door spyware besmet te raken.

Hitman Pro installeert automatisch de volgende software:
Ad-Aware SE
Webroot SpySweeper
Spybot Search & Destroy
SpywareBlaster
McAfee Stinger

Deze gratis software is geheel geïntegreerd in een installatiebestand samen met de nieuwste updates, zodat een besmette machine standalone kan worden schoongemaakt. Hitman Pro downloadt automatisch de nieuwste updates en zorgt tevens voor de juiste instellingen.

Van alle uitgevoerde acties wordt een rapport gemaakt zodat u achteraf precies kunt zien wat er allemaal is gebeurd. Als er geen betaalde versie van Spy Sweeper (met abonnement) wordt aangetroffen, installeert Hitman Pro een proefversie die 30 dagen functioneert.
Een alles-in-één-oplossing tegen spyware.

Malware

                                              MALWARE

Malware is elke software die gebruikt wordt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot private computersystemen. Het woord is een samenvoeging van het Engelse malicious software (kwaadwillende software). Malware wordt gedefinieerd door middel van zijn kwaad opzet. Software die onopzettelijk kwaad veroorzaakt valt hier dus niet onder. De verzamelnaam voor beide soorten noemt men badware.

Oorzaken

 • De grootste oorzaak van een malware besmetting is door gaten in software. Deze gaten kunnen via een exploit misbruikt worden en zo kan men de computer infecteren.
 • De gebruiker kan zelf ook de oorzaak zijn van een malware-infectie door het bezoeken van louche websites, zoals sommige adult sites, cracksites en sites met gratis mp3’s. Het gebruik van een USBstick en andere removable media kunnen ook een malware-infectie veroorzaken.
 • Door gratis software van louche pagina’s zoals spyware of adware te installeren kan men ook risico lopen op een malware-infectie.

Typen malware

 • Adware – infecteert de computer met reclamesoftware, en zorgt doorgaans voor pop-ups.
 • Bootsectorvirus – infecteert de bootsector op een harde schijf of diskette.
 • Backdoor – is in een programma geplaatst om toegang tot een systeem of programma te krijgen.
 • Computervirus – infecteert bestanden en richt vaak schade aan.
 • Computerworm – verspreidt zich direct over het netwerk en richt vaak schade aan.
 • Dialer – verbindt een modem met een duur telefoonnummer.
 • IRC-bot – verbindt de geïnfecteerde computer met een netwerk van waaruit de computer bestuurd kan worden.
 • Keylogger – kan de toetsaanslagen of de muisbewegingen en wat er op het scherm getoond wordt van een computergebruiker registreren.
 • Ransomware – blokkeert de computer of de gegevens die erop staan en vraagt vervolgens geld van de gebruiker om de blokkade op te heffen.
 • Rootkit – software om een cracker toegang te geven tot een computer.
 • Spyware – geeft gegevens van de gebruiker door aan derden.
 • Rogueware of Scareware – misleidt de gebruiker om geld te betalen voor het verwijderen van bedreigingen en waarschuwingen die nep zijn.
 • Trojaans paard – doet zich voor als iets anders dan het daadwerkelijk is en richt dan schade aan of functioneert als spyware.

Tegenwoordig komen er ook steeds meer hybride vormen voor.

Download: HitmanPro 
Download: Ad-Aware (Anti Spyware)
Download: Malwarebytes (anti malware)